ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ

Παίρνετε φάρμακα; Με ποια βότανα απαγορεύεται να τα συνδυάζετε

By  | 

Όπως προειδοποιούν επιστήμονες της κλινικής Μάγιο, το βαλσαμόχορτο, τοσκόρδο, η πιπερόριζα και πολλά άλλα μπορεί να αλληλεπιδράσουν επικίνδυνα με τις στατίνες (φάρμακα για τη χοληστερόλη), τα αιμολυτικά φάρμακα (χορηγούνται για πρόληψη των θρομβώσεων) και τα αντιυπερτασικά φάρμακα.

Συγκεκριμένα το βαλσαμόχορτο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, ενώ το σκόρδο και η πιπερόριζα αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας στους ασθενείς που παίρνουν αιμολυτικά φάρμακα.

Το γκρέιπφρουτ μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο, καθώς αυξάνει την επίδραση των στατινών και μιας άλλης ομάδας καρδιολογικών φαρμάκων που λέγονται αναστολείς διαύλων ασβεστίου.

Σε σχετική έκθεσή τους, οι επιστήμονες παραθέτουν περισσότερα από 24 βότανα και φυσικά προϊόντα που πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς όταν τα χρησιμοποιούν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το ginkgo biloba, το ginseng, η εχινάκεια, η αλόη βέρα και η γλυκόρριζα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν επίσης για το γάλα σόγιας και το πράσινο τσάι, τα οποία μπορεί να ελαττώσουν την αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης (φάρμακο κατά των θρομβώσεων).

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι είναι τεκμηριωμένο εδώ και καιρό πως πολλά φυσικά προϊόντα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με κάθε είδους φάρμακα, αλλά επειδή αυξάνεται η χρήση φυσικών προϊόντων και οι ασθενείς συχνά αμελούν να αναφέρουν στους γιατρούς τους πως παίρνουν τέτοια σκευάσματα, πρέπει να ενημερώνονται για τον κίνδυνο.

 

Source onmed